Αρχιτεκτονική

Ο Βαρλάμης σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Βιέννη και δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής βιεννέζικης αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του 1970 με εκθέσεις και πειραματικά έργα αρχιτεκτονικής. Εξελίχθηκε σε έναν σφαιρικό δημιουργό, έναν αναγεννησιακό «Homo universalis» που, όπως γράφει ο  Καθ. Δρ. Volker Fischer, (ιστορικός τέχνης, συνεργάτης του Γερμανικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής και του Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φρανκφούρτης), θεωρούσαμε από καιρό σαν είδος που εξαφανίστηκε.

Μέσω της στενής συνεργασίας του με τον Καθηγητή Karl Schwanzer (βοηθό του Josef Hofmann) και τον καθηγητή Norbert Schlesinger, ο Βαρλάμης συγκαταλέγεται στους άμεσους διαδόχους της παράδοσης των «Wiener Werkstätte», την οποία αναβίωσε και συνέχισε με τον ολιστικό του τρόπο εργασίας του.

Ανάμεσα στα σημαντικά αρχιτεκτονικά του έργα ξεχωρίζουν: Το βραβευμένο έργο του  για το Musikhalle του Αμβούργου, ο ναός του Χαρμόσυνου Μηνύματος στο Waidhofen / Thaya της Κ. Αυστρίας (2004), το Μουσείο Τέχνης Waldviertel με το Πάρκο Γλυπτικής (2009) και η μοναδική ιδέα του σχεδιασμού μιας Κρύπτης για τον Απόστολο Παύλο.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1995 ανακήρυξε την Σαντορίνη ως Παγκόσμιο Πρότυπο Οικολογικής Αρχιτεκτονικής.

Το «Σπίτι με τα Σύννεφα» στη Βέροια, το παλιό σπίτι της οικογένειάς του που ανοικοδόμησε το 1979, αποτέλεσε μια ανανεωτική αρχιτεκτονική επέμβαση στον πολεοδομικό ιστό μιας επαρχιακής πόλης.

ο ίδιος γράφει..

τι είπαν..

Μάθε περισσότερα!

ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ…
ονομάσαμε το βίντεο που μπορείς να δεις παρακάτω και με αυτό θέλουμε να σε ξεσηκώσουμε όχι μόνο να ζωγραφίσεις, αλλά να δημιουργήσεις και μία μικρή γειτονιά…γιατί όχι να γίνεις ένας μικρός αρχιτέκτονας.

Με την μέθοδο του Βαρλάμη είναι εύκολο…