ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το 1988 ο Βαρλάμης δέχθηκε την πρόταση του κ. Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη να κάνει σχέδια για ένα κτίριο στη γωνία της Λεωφ. Κηφισίας με την οδό Κατεχάκη στην Αθήνα. Το κτίριο είχε ήδη ξεκινήσει να οικοδομείται με άλλα σχέδια και ο νέος σχεδιασμός έπρεπε να προσαρμοστεί στην ήδη υπάρχουσα θεμελίωση.

Ο Βαρλάμης είχε την ιδέα να «μεγαλώσει» την στενή πρόσοψη προς τη λεωφόρο Κηφισίας με μια στρογγυλεμένη γωνία και έτσι να προβάλλει καλύτερα το κτίριο στον κεντρικό δρόμο.

ο ίδιος γράφει..

Προσπάθησα να μεταφέρω το πηγαίο πνεύμα της πλαστικότητας στην λειτουργική και πολεοδομική πραγματικότητα της σύγχρονης Αθήνας. Έτσι με την συνθετική καμπύλωση, αποφεύγοντας όσο το δυνατό τις τομές, προσπάθησα να φέρω μια συμφιλίωση με τον περιβάλλοντα χώρο αφήνοντας την χωρική ροή των οδών Κατεχάκη και Κηφισίας να αγκαλιάζουν τον απλοποιημένο και απαλό όγκο της οικοδομής. Η ογκοπλαστική αυτή λύση δημιουργεί μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ουρμπανιστική ποιότητα γιατί αποφεύγει την απομόνωση και συμφιλιώνεται με τον περιβάλλοντα χώρο.
Η προσπάθεια μου να δώσω μια ένταση στις διατρήσεις του κελύφους και σχετικά σε όλα τα ανοίγματα βγαίνει από την αναγκαιότητα της επικοινωνίας με τον άνθρωπο. Προτίμησα περισσότερο ευανάγνωστα στοιχεία και σύμβολα αντί της καθαρά γεωμετρικής σύνθεσης. Διάλεξα μια αισθηματική, αισθησιακή σχέση ταύτισης του ανθρώπου μια και η αφηρημένη φάση της μοντέρνας γεωμετρικής αντίληψης αφήνει τον άνθρωπο απαθή και ασυγκίνητο.

Ε. Βαρλάμης