Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ (2012)

Το μυστήριο της ενανθρώπισης του Θεού και η θρησκευτική ζωγραφική ήταν πάντα στα ενδιαφέροντα, πνευματικά και καλλιτεχνικά του Βαρλάμη. Το 2004 ζωγράφισε έναν από τους πρώτους πίνακες του Χριστού για τον Οικουμενικό Πατριάρχη που επισκέφθηκε τη Βιέννη. Μετά από μια πολύ σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του ο Βαρλάμης άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το πρόσωπο του Χριστού, να ερευνά τις πηγές, να μελετά τα Ευαγγέλια και τις ιστορικές απεικονίσεις και δημιούργησε τον κύκλο έργων «Ο Χριστός Σήμερα». Μια αξεπέραστη συλλογή με εικόνες μεγάλων διαστάσεων, γλυπτά και εγκαταστάσεις  που παρουσιάστηκε το 2011 στο Μουσείο του στην Αυστρία και κατόπιν το 2012 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το 2014 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και τη Σάντα Μαρία ντελ Άνιμα στη Ρώμη.

Σε πολλά έργα του ενσωματώνει στοιχεία από την ιστορική εικονογραφία του Χριστού και μπορεί κανείς να διακρίνει αναφορές του στην αρχαιότερη εικόνα του Χριστού από την Αγία Αικατερίνη του Σινά αλλά και σε μεγάλους Ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως ο Βελάσκεθ, ο Ρέμπραντ, ο Ρούμπενς, ο Καραβάτζιο και βέβαια ο Θεοτοκόπουλος.

banner.indd

ο ίδιος γράφει..

«Ο Χριστός σήμερα» ένα έργο για το οποίο δούλεψα τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπίπτει με την συγκυρία της λεγόμενης οικονομικής κρίσης και φέρνει, πιστεύω, στην καλύτερη στιγμή, αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου, ότι όλα είναι δυνατά εφόσον ζούμε με τον Χριστό, δηλαδή με την Αγάπη. Η Αγάπη είναι όντως ένα μυστήριο, που είναι ακόμα μεγαλύτερο και από την πίστη. Ο Θεός της Αγάπης μας δώρισε αυτή την θεία ουσία, να μπορούμε σαν άνθρωποι, να βλέπουμε τον άλλο. Να καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος είναι η προέκτασή μας, είναι η δύναμή μας.

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..