ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2002)

Η εικαστική συλλογή “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα πως μπορεί να μεταφερθεί η ταυτότητα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας πόλης με εικαστικό τρόπο.

Η αγάπη του Βαρλάμη για την πόλη από τα παιδικά του χρόνια τον οδήγησε να δημιουργήσει την εντυπωσιακή εικαστική συλλογή με 62 πίνακες μεγάλων διαστάσεων και ένα γλυπτό με την κεφαλή της Θεσσαλονίκης που συνδυάζει την ιστορική μορφή της κόρης του Φιλίππου και της Νικησίπολης με τον θρύλο της Γοργόνας της αδερφής του Μεγαλέξανδρου. Είναι μια εικαστική αφήγηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, το 2002, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά, χάρη στο εμπνευσμένο έργο του Βαρλάμη, έχουμε την απεικόνιση της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή κάποια εικόνα απ’ την αρχαιότητα ούτε από συγχρόνους ζωγράφους με το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, της ετεροθαλούς αδερφής του Μεγαλέξανδρου.

ο ίδιος γράφει..

«…Το έργο μου για την Θεσσαλονίκη είναι γεμάτο πάθος και αισθήματα, έρωτα, φλόγα και πίστη για την πατρίδα μου την Μακεδονία και για την πόλη που ερωτεύτηκα από τα τέσσερα μου χρόνια. Δίχως φλόγα και αγάπη δεν γίνεται τέχνη. Οι άνθρωποι που αισθάνονται, αγαπούν τους τρελούς, τους μεθυσμένους απ` την ένταση της ζωής, τους ονειροπόλους, τους ρομαντικούς. Αυτό το πάθος μου το μεγάλο να μένω κοντά στο λαό μας, στα παιδιά μας, στους παππούδες μας, στις μάνες μας, στην πίστη μας, γέννησε αυτό το έργο, αυτές τις εικόνες που είναι απαραίτητες για την εσωτερική ταυτότητα της πόλης και για την διεθνή προβολή της. Γιατί είναι εικόνες της ελπίδας που στέλνει η Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο…»

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..

Μάθε περισσότερα!

  • Βρες τα σημεία αυτά στην δική σου πόλη που την κάνουν μοναδική.
    Για παράδειγμα από πού προέρχεται το όνομά της.

  • Ψάξε μέσα στην ιστορία, σε παραδόσεις και μύθους παλιούς, αλλά και σύγχρονους. Άνθρωποι, ιστορικά γεγονότα, αλλά και φυσικές ομορφιές που εσύ θα κρίνεις ότι συνθέτουν κάτι το ιδιαίτερο. Μπορεί ακόμα και κάτι που εύχεσαι και που θα ήθελες εσύ να έχει η πόλη σου να είναι στην λίστα που θα ετοιμάσεις

  • Κάνε μία μικρή έκθεση για όλα αυτά και εάν έχεις ταλέντο αλλά το κυριότερο διάθεση, προσπάθησε και να τα ζωγραφίσεις.

Σίγουρα θα συναισθανθείς καλύτερα το έργο αυτό του Βαρλάμη, αλλά θα γνωρίσεις καλύτερα και τον τόπο σου.