ΜΟΤΣΑΡΤ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (2006)

Το 2006, επέτειο των 250 χρόνων από την γέννηση του Μότσαρτ, ο Βαρλάμης για να τιμήσει τον μεγάλο αυτό συνθέτη δημιούργησε μία εικαστική συλλογή που εμπνεύσθηκε από τη ζωή και την μουσική του μεγάλου αυτού δημιουργού αλλά και από το ενδιαφέρον του να αποδώσει ένα μουσικό έργο με τις εικόνες του.

Η σύλληψη ήταν πολύ πρωτότυπη και εντυπωσιακή. Ζωγράφισε, μεγάλους σε διάσταση, πίνακες, τοποθετημένους στη σειρά σαν ένα λαβύρινθο, ανάμεσα στους οποίους ο επισκέπτης μπορούσε να κινείται και ταυτόχρονα να ακούει, από διαφορετικές πηγές, την μουσική του Μότσαρτ. Ο Βαρλάμης με τον τρόπο αυτό κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν μουσική παιδεία να κάνουν ένα ξεχωριστό μουσικό βίωμα.

ο ίδιος γράφει..

«…Δούλεψα τέσσερα ολόκληρα χρόνια πάνω στο έργο του Μότσαρτ. Τέσσερα χρόνια με ευθύνη και πειθαρχία δασκαλεύτηκα στους ήχους του, στη μουσική του. Προσπάθησα να βρω ένα δρόμο να μεταφέρω τις νότες, τις συνθέσεις, τα κοντσέρτα, τις λειτουργίες, τις όπερες, σε ένα εικονογραφικό κόσμο. Από τα πρώτα πειράματα βρήκα και τη λύση και το δρόμο. Έπρεπε να δουλέψω με τα άπειρα χρώματα σ` έναν παράλληλο κόσμο, δίχως λογική συνοχή παρά μόνο με τον αέναο ίλιγγο των ήχων του…»

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..

Μάθε περισσότερα!