Η ιστορία της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής

Ο Βαρλάμης γνώριζε καλά την Ιστορία της Τέχνης, μάλιστα αντέγραφε συχνά έργα από μεγάλους ζωγράφους σαν άσκηση και σαν μαθητεία και ερευνούσε τα θέματα και τις τεχνικές τους. Στα έργα του ενέτασσε θέματα ή αποσπάσματα από διάφορα έργα αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα καλλιτεχνική εμπειρία και αυτή η μέθοδος του επιβεβαίωνε έμπρακτα τη ρήση του μεγάλου διανοητή Αντρέ Μαλρό για το «Φανταστικό Μουσείο» που συνδέει όλα τα έργα τέχνης μεταξύ τους.

Σε πολλά έργα του γίνονται αναφορές σε μερικούς από τους πολύ γνωστούς παγκοσμίως ζωγράφους, ενώ σε άλλα αντιγράφει ένα μέρος από το έργο τους ή ακόμα το δημιουργεί εκ νέου,  σε μία κατά κάποιο τρόπο παραλλαγή. Άλλοτε πάλι όντας σε ένα διάλογο με κάποιο συγκεκριμένο  καλλιτέχνη μεταφέρει ένα έργο του στην σημερινή πραγματικότητα. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία γνώριμη βέβαια σε όλους τους μεγάλους ζωγράφους, των νεότερων χρόνων. Ο Βαρλάμης ήθελε επιπλέον με αυτό τον τρόπο να μας θυμίζει τους μεγάλους αυτούς ζωγράφους και να μας ερεθίζει και εμάς να μελετούμε το έργο και την ζωή τους. Και αυτό γιατί τα έργα τους είναι πάντα διαχρονικά, αφού αναφέρονται σε πανανθρώπινες αξίες, αγωνίες και προβλήματα των ανθρώπων.

Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα από το συνολικό έργο του Βαρλάμη. Ελπίζουμε ότι θα τα βρείτε και εσείς ενδιαφέροντα.

Μπορείτε να τα συζητήσετε με τους καθηγητές σας και βέβαια μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και να συζητήσουμε και μαζί πάνω σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Μάθε περισσότερα!

Βρες τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των έργων. Μάθε περισσότερα για τους μεγάλους αυτούς καλλιτέχνες και ανακάλυψε γιατί χρησιμοποιεί τα έργα τους με τον τρόπο αυτό ο Βαρλάμης.