ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000 (1997)

Η συλλογή του Βαρλάμη για τον Μεγαλέξανδρο αποτελεί το πιο εντυπωσιακό εικαστικό του έργο και είναι η μεγαλύτερη εικαστική συλλογή που έχει γίνει ποτέ από ένα καλλιτέχνη για το ίδιο θέμα.

Δημιούργησε εκατοντάδες εικαστικά έργα, πλησιάζουν τις 2.000, μια μνημειώδη σειρά που περιλαμβάνει γλυπτά, εγκαταστάσεις, ταινίες, μουσική και πολυάριθμες εκδόσεις.

Ο Βαρλάμης κατάφερε με το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό του έργο να αναβιώσει το πνεύμα του Μεγαλέξανδρου όχι μόνο ως πολεμιστή στρατηλάτη, αλλά ως μια σφαιρική προσωπικότητα που συνδύαζε την επιστημονική κατάρτιση με το ερευνητικό πνεύμα και τη στρατηγική σκέψη, τον πρώτο ίσως Έλληνα που συνέλαβε την έννοια της οικουμενικότητος.

Όπως ο ίδιος έλεγε, μέσα από τα εκατοντάδες πρόσωπα του Αλέξανδρου που ζωγράφισε, που με τη ματιά του αντίκριζε άμεσα τον θεατή, ήθελε να βρει ο κάθε άνθρωπος τον δικό του Αλέξανδρο. Ένα πρωτότυπο εγχείρημα που προκαλούσε την ενεργό συμμετοχή όλων των ανθρώπων.

Την παρουσίαση της συλλογής του Αλέξανδρου συνόδευε η πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο αείμνηστος μουσικός Κώστας Μπραβάκης σε συνεργασία με τον ζωγράφο.

Την έκθεση που παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε χώρες του εξωτερικού υπολογίζεται ότι έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

ο ίδιος γράφει..

Ο «Αλέξανδρος» αντιπροσωπεύει την έννοια του ελληνισμού όπως την αισθάνομαι κι εγώ, σαν την πρώτη σύλληψη της ανθρωπότητας που καταφέρνει να ξεπεράσει την πεζότητα της, «το κλείσιμο», τα όρια. Βλέπω τον ελληνισμό σαν μια πολύ βαθιά ανθρωπολογική δομή: σαν τη σύλληψη της θεωρίας των εναλλάξ θέσεων. Μια «μαλακή» κουλτούρα που μας επιτρέπει, αν δεν συμφωνούμε στο ένα σημείο, να βρίσκουμε κάποιο άλλο να συμφωνήσουμε. Δεν είναι αντικείμενο εθνικισμού αλλά, ίσως, η πιο κοσμοπολίτικη δομή που παρήγαγε ποτέ άνθρωπος σ’ αυτή τη γη. Αυτό είναι και το αλεξανδρινό πνεύμα, που είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..

Μάθε περισσότερα!

  • Αλήθεια πώς ήταν ο Αλέξανδρος σαν μαθητής;

  • Σίγουρα θα ξέρεις ποιόν είχε για δάσκαλο. Ξέρεις όμως που ήταν το “σχολείο του”;

Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις γι αυτά είναι να διαβάσεις τον Πλούταρχο.

Από εκεί θα καταλάβεις καλύτερα πως ο Αλέξανδρος… έγινε Μέγας.

  • Από την συλλογή του Βαρλάμη με τους αμέτρητους Αλέξανδρους, βρες εσύ το δικό σου Αλέξανδρο.

  • Διάλεξε μέσα από τα έργα του ζωγράφου ποιο είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

  • Γράψε γιατί το διάλεξες και συζήτησέ το με τις συμμαθήτριες, τους συμμαθητές σου, τους δασκάλους σου, αλλά και τους γονείς σου.

Παρακάτω θα δεις σε ένα βίντεο πως ζωγραφίζει ο Βαρλάμης έναν Αλέξανδρο και πως δίνει “ζωή” σε ένα γλυπτό.