ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (2008)

Ο Βαρλάμης είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος. Αποτελούσε γι’ αυτόν τη ζωντανή συνέχεια των φιλοσοφικών σχολών της αρχαιότητας εμπλουτισμένη από την ορθόδοξη τεχνογνωσία. Πίστευε ότι οι αξίες της μοναστικής ζωής του Αγίου Όρους μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά και να στηρίξουν και τη σημερινή κοινωνία. Ως αρχιτέκτονας εκτιμούσε την παραδειγματική ισορροπία ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον τού Όρους και ως απλός πιστός εκτιμούσε και εμπνεόταν από την πειθαρχημένη ζωή των μοναχών και τη συνολική οργάνωση των μοναστηριών.

Η μεγαλειώδης συλλογή του για το Άγιον Όρος αποτελείται από περίπου 100 έργα και περιλαμβάνει εικαστικούς πίνακες, κατασκευές και εγκαταστάσεις. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τη συνολική σκηνοθεσία της έκθεσης, τη μουσική και το φωτισμό που προκαλούν στον επισκέπτη ένα ανεπανάληπτο πνευματικό βίωμα.

ο ίδιος γράφει..

Στην εργασία μου για την πραγμάτωση της έκθεσης ζωγραφικής «Άγιον Όρος» ήρθα απέναντι σε πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Απ’ το συνολικό περιβάλλον του Αγίου Όρους, που προσδιορίζεται απ’ την αλληλεπίδραση μεταξύ του φυσικού και δομημένου κόσμου, τη θεία λειτουργία, το θεόδραμα, τους ψαλμούς και τα άμφια, έπρεπε να κάνω έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία. Ένα μέρος απ’ τους πίνακές μου είναι ρεαλιστικές παραστάσεις της υπάρχουσας κατάστασης.
Αυτή η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι παρ’ όλα αυτά ένας απλός νατουραλισμός, καθορίζεται από την πνευματικότητα, την ηρεμία και την αχρονικότητα. Παντού στον Άθωνα αισθάνεται κανείς αυτόν τον χώρο τον απαλλαγμένο από άγχος. Όλα διαδραματίζονται μέσα σε αρμονία και ειρήνη. Δε βίωσα πουθενά τόσο ειρηνικούς ανθρώπους και μια τέτοια ειρηνοποιό φύση όπως στον Άθωνα.
Οι πίνακες μου είναι στοχαστικοί και συγκινητικοί. Αυτοί, πιστεύω, ακτινοβολούν μια υπερρεαλιστική, σχεδόν εξωπραγματική αύρα. Είναι παραστάσεις ιδεών. Αυτές τις ιδέες μιας παραδείσιας σύλληψης της ανθρώπινης ζωής σε αρμονία με τη φύση προσπάθησα να συγκρατήσω και να κάνω φανερές. Ιδέες που έρχονται από τη βαθιά πίστη στον Παντοδύναμο Δημιουργό.
Με την έκθεσή μου αυτή κατάφερα να συλλάβω το μυστήριο, που αποτελεί το βαθύτερο μυστικό του Αγίου Όρους.

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..

Μάθε περισσότερα!

  • Που βρίσκεται το Άγιο Όρος;

  • Από πότε υπάρχει;
  • Πως ζούνε εκεί οι άνθρωποι;

Όλα αυτά μπορείς να τα διαβάσεις στην ειδική έκδοση για παιδιά που έχει κάνει ο δήμος Αριστοτέλη στην Χαλκιδική στο πλαίσιο της παρουσίασης της συλλογής στο Πνευματικό Κέντρο της Ιερισσού.