Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Γερμανική έκδοση

Το Βιβλίο “Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ” είναι μία μονογραφία πάνω στο ομώνυμο αρχιτεκτονικό έργο του Βαρλάμη στην πόλη Waidhofen της Κάτω Αυστρίας.

Η κοινότητα των Ευαγγελικών της μικρής αυτής πόλης το 1996 ζήτησε από τον Βαρλάμη, που ζούσε στην κοντινή πόλη Schrems, την βοήθειά του για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία εκκλησία. Ο Βαρλάμης ανταποκρίθηκε αμέσως και μάλιστα αφιλοκερδώς. Ως ορθόδοξος χριστιανός άρχισε μαζί τους ένα δημιουργικό διάλογο για να μπορέσει να πραγματώσει αυτό το έργο αξιοποιώντας και την ορθόδοξη τεχνογνωσία του.

Μελετώντας αλλά και συζητώντας με τους ανθρώπους για να μάθει τις ανάγκες και τους πόθους τους, προχώρησε στο σχεδιασμό του Ναού. Τα μέλη της ευαγγελικής κοινότητας ενθουσιάσθηκαν όταν είδαν τα σχέδια του Βαρλάμη και το 2004 ολοκληρώθηκε η ανέγερση και έγιναν με μεγάλη λαμπρότητα τα εγκαίνια της όμορφης αυτής εκκλησίας.

Το βιβλίο γράφτηκε στα γερμανικά. Μεταφράστηκε το 2007 στα ελληνικά και εκδόθηκε από το Κέντρο Τέχνης Βεργίνας, διότι ήταν ένα από τα ελάχιστα ντοκουμέντα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Βαρλάμη.

ο ίδιος γράφει..

Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση μίας εκκλησίας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα αρχιτέκτονα, γιατί ο σχεδιασμός μίας εκκλησίας είναι πρώτα-πρώτα μία πράξη της πίστης και όχι μία πράξη της αρχιτεκτονικής ή της διανοητικής σύλληψης. Ένας ναός είναι ένας οίκος του Θεού και αυτό απαιτεί άλλες κλίμακες, μία ευαίσθητη αισθητική, που δεν θα πρέπει να ικανοποιεί μονάχα τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να μείνει ευχαριστημένος και ο Θεός. Και αυτό πάλι απαιτεί μία εσωτερική στάση, μία μεγάλη συγκέντρωση και μία αυστηρή ασκητική ζωή…

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..