Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η ιδέα του Βαρλάμη να δείξει την παρουσία του Ελληνικού  Πολιτισμού στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενθουσίασε την διοίκηση της τράπεζας Μακεδονίας και Θράκης – και μετέπειτα του Ομίλου Πειραιώς-  και έτσι το 1998 έγινε η πολυτελής αυτή έκδοση.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό λεύκωμα που παρουσιάζει με φωτογραφικά ντοκουμέντα τα στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού που υπάρχουν και χαρακτηρίζουν τις  μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Βαρλάμης ως αρχιτέκτονας εξηγεί την αναγκαιότητα της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη, τις διαστάσεις που πήρε το φαινόμενο και τις συνέπειες που είχε.

Ως γνήσιος Έλληνας αλλά και Ευρωπαίος πολίτης αναλύει τον συμβολισμό των ελληνικών αρχιτεκτονικών στοιχείων και πώς αυτά συνδέονται με τη δημοκρατική οργάνωση των πόλεων.

Είναι ένα βιβλίο ντοκουμέντο που μαρτυρεί γιατί οι  βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός.

ο ίδιος γράφει..

…η παγκοσμιότητα της ελληνικής τέχνης – για την οποία έχουν γραφτεί πολλά – η συνύπαρξή της με άλλους πολιτισμούς, η συμφιλίωση και η συμβιβαστική της διάθεση, είναι όντως ένα παράξενο φαινόμενο, που για να το εξηγήσουμε πρέπει να καταφύγουμε στην δομή της πληροφορίας και στην θεωρία της επικοινωνίας. Η ελληνική τέχνη παρ’ όλη την “ανωτερότητά” της είναι μία αρχέτυπη δομή της μαζικής επικοινωνίας, διαχρονική και αέναη. Κανένας άλλος πολιτισμός δεν διατηρεί αυτό το διαχρονικό βάθος, όπως η ελληνική τέχνη, από την πρώτη της εμφάνιση μέχρι σήμερα… …κάθε κολώνα, ιωνική, κορινθιακή, δωρική είναι όχι μόνο σύμβολο αλλά και ελπίδα να μπορέσει ο άνθρωπος να απαντήσει στον αιώνιο πόθο του για ισότητα, αδερφοσύνη και ελευθερία, να ασφαλίσει την προσωπικότητά του από τον εγωκεντρισμό και τον ατομικισμό και να φτάσει σε μία ισορροπία με το κοινό, με τις αξίες και τις υποχρεώσεις απέναντι στο σύνολο…

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..

Μάθε περισσότερα!