ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ Ο ΘΕΟΣ;

Μετάφραση

Ο Βαρλάμης συνδεόταν με εγκάρδια φιλία με τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης τον κύριο Κρις Σπύρου. Τους συνέδεε ένας αγνός πατριωτισμός.

Ο κ. Σπύρου είχε μιλήσει στον Βαρλάμη για τον πόθο του να δει να λειτουργεί και πάλι η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ως ορθόδοξος ναός. Ο Βαρλάμης ήταν από τους καλλιτέχνες που αντιδρούσε στους γνήσιους πόθους των ανθρώπων. Αυτό στάθηκε η αφορμή να γράψει τη συναρπαστική ιστορία του: ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ Ο ΘΕΟΣ;

Το βιβλίο είναι ένα ωραίο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η τέχνη. Η ιστορία είναι ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων βάζουν στόχο και καταφέρνουν τελικά να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ορθόδοξος χριστιανικό ναός και μάλιστα με την βοήθεια του τουρκικού κράτους!

Είναι μια συναρπαστική ιστορία μέσα από την οποία και πάλι ο Βαρλάμης βρίσκει την ευκαιρία να διατυπώσει το σύνολο της φιλοσοφίας του. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι τοποθετήσεις του σε θέματα όπως η αγιογραφία, ο κινηματογράφος, η χριστιανική αρχιτεκτονική και το ορθόδοξο τελετουργικό.

Οι παρουσιάσεις του βιβλίου στην Βέροια, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είχαν μεγάλη επιτυχία και προκάλεσαν το κοινό ενδιαφέρον.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ” το 2000 και έγινε και δεύτερη έκδοση. Στην συνέχεια εκδόθηκε στην Αυστρία στη γερμανική γλώσσα (εκδοτικός οίκος “Μόλντεν”) και έγινε ειδική παρουσίαση μέσα στο Αυστριακό Κοινοβούλιο.

τι είπαν..