ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (2013)
Ο Βαρλάμης είχε σε μεγάλη εκτίμηση τη μουσική δημιουργία και την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και συνδεόταν μαζί του με μια βαθιά και εγκάρδια σχέση.
Το 2008, προαισθανόμενος ίσως την επερχόμενη κρίση, ξεκίνησε ένα έργο αφιερωμένο στον μεγάλο αυτόν Έλληνα πατριώτη και παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη.
Συνεργάστηκε στενά μαζί του επί τέσσερα περίπου χρόνια και η συνεργασία τους αυτή δημιούργησε, πέρα από τη μεγάλη συλλογή εικόνων που αναφέρονται στην ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μια πρωτότυπη μελέτη για τη συμφωνική μουσική του και βιντεοταινίες που επενδύουν με εικόνες την κλασική μουσική του Θεοδωράκη, ένα καινούργιο είδος τέχνης, μια πραγματική αποκάλυψη και για τους ίδιους ακόμα, που διευκολύνει την ακρόαση από αμύητους των «δύσκολων» κλασικών μουσικών έργων και αποδίδεται με τον επιστημονικό όρο συναίσθηση. Ένα ωραίο παράδειγμα τι μπορεί να φέρει η σχέση ανάμεσα σε δύο μεγάλους δημιουργούς και αντιστάθμισμα στην πνευματική στασιμότητα που δημιούργησε η λεγόμενη κρίση στην Ελλάδα.
ο ίδιος γράφει..
Από την πρώτη στιγμή ένοιωθα ότι καταγινόμουνα με ένα δύσκολο θέμα, να ιχνογραφήσω μία ζωή ενός συγχρόνου μου, του Μίκη Θεοδωράκη, ενός που με συναισθηματικό δεσμό, ξεπερνάει τα γνωστά πρότυπα… Οι ιχνογραφίες μου θέλουν να αγγίξουν αυτό το φωτισμένο ον, αυτή την αόρατη ακτινοβολία που εκπέμπεται από την σωματική του υπόσταση. Το σώμα μεταβάλλεται σε ένα πνευματικό φορέα ενέργειας, τα κύτταρα συμμετέχουν σε μία ενεργειακή σύμπτυξη, που παράγει αναλαμπές αυτής της εσωτερικής διαφάνειας. Αυτός είναι ο ολόκληρος άνθρωπος, όταν μπορούν να απελευθερωθούν οι δυνάμεις που φυλακίζουν τον καθένα μας σε αυτό το συγκεκριμένο γήινο κόσμο….
τι είπαν..
…Τι να σου πω βρε Μάκη. Δεν έχω λόγια να σου πω, δεν με έχεις απλώς συγκινήσει, έχω καταπονηθεί ολόκληρος. Έχω εξαϋλωθεί, πετώ. Θα έρθω πετώντας εκεί πέρα. Πάντως σε ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου. Μου έκανες ένα πολύ μεγάλο δώρο σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής μου, μπράβο σου. Ογδόντα τεσσάρων και μισό… Θα σου στείλω τα cd με τις τρείς κόρες, τη Αντιγόνη, την Ηλέκτρα και τη Μήδεια. Η μυθολογία αυτών των γυναικών θα σε βοηθήσει σε αυτό το έργο σου. Είναι τρεις διαφορετικές γυναίκες και περνούν τραγικά συμβάντα. Στα δρώμενα και των τριών αυτών γυναικών συνοψίζεται όλη η παγκόσμια φιλοσοφία, όλο το κάλλος και η τραγωδία και η δύναμη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος του οποίου εμείς θέλουμε να είμαστε συνεχιστές. Εγώ δεν έμαθα μουσική ακούγοντας ευρωπαϊκή μουσική, αλλά ακούγοντας μουσική από το Βυζάντιο για τη μουσική και τα τραγούδια μου, και την αρχιτεκτονική της μουσικής, την αρμονία δηλαδή από τον Παρθενώνα και τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Μετά άκουσα τους ευρωπαίους οι οποίοι και αυτοί επηρεάστηκαν από αυτά…
Παρουσίαση συλλογής
H συλλογή παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας στην περιοχή των Θερμοπυλών.
Η δεύτερη παρουσίαση γίνεται στην γενέτειρα πόλη του Βαρλάμη την Βέροια, με ένα πρωτότυπο τρόπο που μετατρέπει το εμπορικό κέντρο της πόλης σε μία τεράστια εικαστική έκθεση, τοποθετώντας τους πίνακες στις βιτρίνες των καταστημάτων. Ήταν μία ιδέα του Βαρλάμη που ήθελε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μία στενή και πρωτότυπη σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και την Αγορά.
Η ταινία που δημιούργησε ο Βαρλάμης και στην οποία συνδύασε το μουσικό έργο “ΚΑΤΑ ΣΑΔΟΥΚΑΙΩΝ” με πίνακες του, παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε το 2013, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, από τις εκδόσεις «Οδός Πανός».