Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Τι είναι ο πύργος

Το 1995 ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας ζήτησαν από τον Βαρλάμη να υλοποιήσει σε σχέδια την ιδέα του για τον «Πύργο του Μεγαλέξανδρου».

Τον Οκτώβριο του 1996, μετά από ένα χρόνο εργασίας, παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο της Έδεσσας τα σχέδια και οι μακέτες για τον «ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ». Το έργο τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος μάλιστα εγκαινίασε και την Έκθεση.

Το κείμενο του Δημάρχου της Έδεσσας κ. Βοσνάκη που ψηφίσθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό συμβούλιο της Πόλης αναφέρει:

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας να τιμήσουμε τον Μεγαλέξανδρο χτίζοντας ένα Πύργο αφιερωμένο στο πάντοτε επίκαιρο πνεύμα του, δημιουργούμε μια ΕΙΔΗΣΗ για όλο τον κόσμο, που δηλώνει ζωντάνια, ειρήνευση, ελπίδα και ανοίγει έναν διαπολιτιστικό διάλογο, βεβαιώνοντας την οικουμένη για την ιστορική συνέχεια και την συγγένεια της σύγχρονης Ελλάδας μα την αρχαία Ελλάδα.

Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δήμος, ωστόσο παραλείψεις στη διαδικασία της αδειοδότησης και αρχαιολογικά προσκόμματα εμπόδισαν την υλοποίησή-του.

ο ίδιος γράφει..

Ο Πύργος του Μεγαλέξανδρου γίνεται σύμβολο της επιβίωσης του Ελληνισμού με πολυσύνθετο σχεδιασμό και προοπτική. Το έργο θα δράσει, θα αναπαράγει και θα πλουτίσει την ταυτότητα της Έδεσσας, την Μακεδονία, την Ελλάδα, την Ευρώπη. Το αρχιτεκτονικό αυτό σύνολο ανήκει στην κατηγορία των δραστήριων κτιρίων που συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα του κόσμου. Ένα έργο μ’ αυτό το χαρακτήρα σημαίνει ότι αγγίζει τα όνειρα και τους πόθους των ανθρώπων, βρίσκεται σε συνεχή δράση αειφόρου παραγωγής, συνδέει το μέλλον της πόλης με μια δημιουργική παραγωγή. Είναι έργο που έχει τη φιλοδοξία να απαντήσει στην ορμητική πρόκληση της φύσης και να δώσει ένα αντίβαρο της ανθρώπινης δημιουργίας αντάξιο του μεγαλείου των καταρρακτών της Έδεσσας.

Ε. Βαρλάμης